Iceberg Books is een initiatief van liefhebber en serie-ondernemer Erik Schreuder, die onder meer actief is in de video-games industrie. Samen met een groep toegewijde professionals maakt hij de beste science fiction boeken nu ook in het Nederlands  beschikbaar. Speciaal voor alle fans die hun favoriete genre graag in
hun eigen taal lezen. Dit is wat hij je wil vertellen…

Steeds minder Nederlandstalige science fiction boeken

“Zelf ben ik een science fiction fan. Jij waarschijnlijk ook als je op deze pagina bent aanbeland. Vooral op vakantie lees ik veel SF boeken. Al vele jaren. De laatste twintig jaar – en nog steeds – ben ik als ondernemer werkzaam in de game industrie, met de wereldwijde publisher Iceberg Interactive. Daar zitten ook veel SF games bij. Als fan zag ik met lede ogen toe dat steeds minder SF boeken in het Nederlands werden uitgegeven. Het verkoopt niet goed meer, hoorde ik uit de boekenmarkt. Daar wil ik graag verandering in brengen, samen met een groepje enthousiaste fans. Dus we steken onze nek uit, met Iceberg Books. Want een (vertaald) boek uitgeven kost al snel € 25.000.  Met de hulp van de groeiende SF community in Nederland en Vlaanderen, hopen we goede internationale SF in onze eigen taal weer op de kaart te zetten! En sinds kort geven we ook naar Nederlands SF talent de kans.”

 

Update: Al 28 boeken onder contract

“Begin 2020 is Iceberg Books opgericht en zijn de rechten op meerdere titels aangekocht. Hiermee zijn we in in de jaren daarna verder gegaan. Per Mei 2024 zijn er  al 23 boeken uitgegeven, plus nog eens 5 onderweg voor later in 2024. We zijn bezig nog meer rechten naar ons toe te trekken en hopen dat jullie als SF fan dit initiatief gaan steunen, zodat we dit nog jaren voor ons allemaal kunnen blijven doen. Op veler verzoek zijn nu ook ebooks van onze titels beschikbaar.”

 

A.G. Riddle

“Een topper binnen de huidige SF: de Lange Winter-trilogie van A.G. Riddle, is in Juni 2021 uitgegeven: Winterwereld, De Strijd om de Zon en De Verdwenen Kolonie. Alle delen zijn tegelijk gereleased zodat jij als lezer niet hoefde te wachten op vervolgen. In deze indrukwekkende trilogie krijgt de mensheid het zwaar te verduren doordat het onstuitbare Raster het op de aarde voorzien heeft.”

Brandon Sanderson 

“Ook hebben we Brandon Sanderson weten te strikken. Bekend geworden met succesvolle fantasy boeken, maakt hij nu faam met een SF YA serie over een jonge vrouw die piloot wil worden om het restant van de mensheid te redden die is gestrand op de verre planeet Detritus. Deze Skyward-reeks is  van start gegaan met de uitgave van de eerste drie romans; Sterrenvlucht,  Sterrenzicht  en Cytonic. Het vierde en laatste deel (Engelse titel Defiant) komt in 2024, is de laatste informatie die wij hebben. In 2023 en 2024 gaan wij ter overbrugging de drie Sterrenvlucht spin-off novelles uitgeven die Sanderson met Janci Patterson heeft geschreven: Station Zonnewind, Terug naar ReDawn en Eeuwige kust.”

Jasper T. Scott

“Voor wie zich liever niet aan series commit hebben we ook twee standalone SF thrillers van Jasper T. Scott in petto. In Stelsel Onbekend vecht een gezin om een samenzwering te overleven nadat hun luxe cruiseschip naar een verkeerd zonnestelsel is gesprongen; deze spannende roman is nu verkrijgbaar. Sinds Augustus  2022 is ook  Zonneschaduw verschenen, waarin de aarde opnieuw doelwit van een (tropische) invasie is. Plotwendingen en een vlotte schrijfstijl, deze boeken lezen lekker snel weg.”

Frank van Dongen

“Op 12 November 2021 zijn drie delen verschenen in Van Dongens Ontdekking van de mens-serie: Het duizend eilanden experimentDe machineplaag en de De Feind invasie. Van Dongen debuteerde ooit met het door ons heruitgegeven Het Bouwplan en schreef jaren aan zijn nieuwe SF serie waarin de mensheid op de proef gesteld wordt door haar eigen online creaties en buitenaardse beschavingen. Eind April 2024 is het spannende vierde en laatste deel Sporen voorbij de eindtijd verschenen.”

Dennis E. Taylor 

“In December 2021 zijn de drie delen uit in de befaamde Bobiversum-serie van Dennis Taylor verschenen: Wij zijn legio (wij zijn Bob)Want wij zijn met velen en Al deze werelden. Bob Johansson sterft, wordt de KI van een Von Neumann-sonde en verkent met zijn vele Bob-klonen de Melkweg. Een humorvolle topserie vinden wij zelf.”

Leeuwenhart en Dyer 

“In Oktober 2022 verschenen twee standalone romans van zeer getalenteerde Nederlandse auteurs: de harde SF roman Sterrenlichaam van Harland-award winnaar Roderick Leeuwenhart en Het verdwenen woud, het indrukwekkende fantasy debuut van Matthew X. Dyer.”

Adrian Tchaikovsky

“In 2023/2024 zijn de vertaalde boeken van de Children of Time-trilogie van Adrian Tchaikovksy gereleased. Deze Britse ster-auteur won met deel 1 Kinderen van de tijd de Arthur C. Clarke-award en later voor de serie ook de Hugo-award (die hij weer teruggaf). De Volkskrant gaf dit boek maar liefst 5 sterren. Een geweldige serie die in menig lijstje met de beste SF romans ooit prijkt! De trilogie werd compleet gemaakt met het verschijnen van deel 2 Kinderen van de ondergang in het najaar van 2023, terwijl deel 3 Kinderen van de herinnering begin 2024 verscheen. Tchaikovsky kwam hiervoor speciaal naar Nederland.”

 

Veel leesplezier!

 

Voor en door fans,

 

Erik Schreuder

Directeur

Iceberg Books