Baoshu onderweg naar CB

12 juni 2024

De verlossing van de tijd, de '4e ' Drielichamenprobleem-roman van  de Chinese SF auteur Baoshu is in druk en zelfs al onderweg naar het Centraal Boekhuis, om binnenkort gereleased te worden. Hij schreeft deze roman met goedkeuring van Cixin Liu, de auteur van de trilogie die in Nederland bij Prometeus verscheen, en waarvan deel 1 de Hugo award won. In deze 'nevenzetting' volgen we het lot van Yun Tianming, wiens brein ooit werd gelanceerd richting de Trisolaraanse vloot.

Vierdelig interview Van Dongen op Fantasize

11 juni 2024

Isabelle Plomteux gaat uitgebreid in op Frank van Dongens oeuvre in een enorm 4-delig interview op Fantazise, dat de aankomende weken geplaatst zal worden. Vandaag deel 1. Frank wordt hierin bevraagd over zijn redenen om zijn tetralogie De Ontdekking van de Mens te schrijven, een filosische SF-reeks van ruim 1600 pagina's  uitgegeven door Iceberg Books. Het mag geen wonder heten dat Frank als evolutiebioloog daar talloze achtergronden voor heeft. Zeer interessant!

Ontdekking van de mens op Dailychannel.fm

8 mei 2024

Frank van Dongens tetralogie 'Ontdekking van de mens' staat centraal in de podcast van vandaag op Dailychannel.fm / Nationale zoekenomroep. In deze podcast wordt in de meeste gevallen door de auteur de achterflap en/of voorwoord van het boek ingelezen om u zo een goede indruk te geven van het boek. Voor de bijdrage van Van Dongen gaat u naar Deel 2 van de podcast: vanaf minuut 1.43 tot 9.02 hoort u de stem van Frank over zijn eigen boeken, waar hij 10 jaar aan schreef en die ruim 1600 pagina's beslaan.

Drielichamenprobleem deel 4 op komst!

1 mei 2024

3 Body Problem. Wie heeft de 3 boeken niet gelezen of de Netflix serie nog niet gezien? Wij toveren een verrassing uit de hoge hoed door aan te kondigen dat we met de Nederlandse vertaling gaan komen van 'deel 4' van Het drielichamenprobleem. Deel 4 met een knipoog, want dit is fanfiction, een nevenzetting in hetzelfde universum maar dan van een andere auteur, Baoshu. Overigens wel met de officiële goedkeuring van Cixin Liu,  vertaald door een van de twee vertalers van de trilogie, Richard Heufkens. Zet deze op je leeslijst voor zomer 2024!

Sporen voorbij de eindtijd is gereleased

29 april 2024

Het vierde en laatste deel van de Ontdekking van de mens-saga van Frank van Dongen! 'SPOREN VOORBIJ DE EINDTIJD' is vanaf vandaag beschikbaar in SF-minnende boekhandels bij jou in de buurt of online á € 24,99. Na de Feind-invasie keert Jack Newman uiteindelijk terug uit het duizend eilanden experiment om zijn grote liefde Valerie te vinden en om de toekomst van wat er nog over is van de mensheid op de ultralange termijn veilig te stellen. In ruim 500 pagina's ga je in een SF-achtbaan uitvinden of dit gaat lukken. De link hieronder leid je naar de afsluiter van de serie Ontdekking van de mens. Veel leesplezier!

Nieuwe datum voor 'Van Dongen deel 4'

24 april 2024

Er was even een hiccup met de drukker, maar er is een nieuwe datum voor de release van het vierde en laatste deel van de Ontdekking van de mens-saga van Frank van Dongen! 'SPOREN VOORBIJ DE EINDTIJD' arriveert bij jou of in de boekhandel vlak bij je op 29 April 2024. Al met al slechts 10 dagen later dan gepland. Bereid je voor op een 506 pagina's dikke SF-rollercoaster met de megalomane Jack Newman aan de knoppen, verkrijgbaar á € 24,99. Kan hij de mensheid redden, of is hij juist de veroorzaker van alle ellende?

Eeuwige kust komt Juni 2024

16 april 2024

De derde en laatste Sterrenvlucht novelle 'Eeuwige kust', te lezen tussen de delen Sterrenzicht en Cytonic van de hoofdreeks, is al flink ver gevorderd! 'Het verhaal van Jorgen', is vertaald en al even in redactie. We mikken momenteel op Juni 2024 als releasedatum. Nadat eerder de verhalen van FM en Alanik een nieuw perspectief gaven op de avonturen van Spensa in de hoofdreeks, is het nu de beurt aan Jorgen, vluchtleider van Sterrenvlucht en stiekem het vriendje van Spensa. Eeuwige kust is de thuisplaneet van de Kitsen, het schattige ras van de gerbilvosjes van Heer Hesho. Lees deze novelle om te weten hoe zij in het epos van Detritus passen.

Kinderen van de herinnering nu als ebook

12 april 2024

Tchaikovsky's Kinderen van de herinnering is vandaag ook verschenen als ebook! Onderdeel van de fameuze trilogie die de Hugo award won in 2023 (die vervolgens weer werd teruggegeven door Adrian wegens verdenkingen van malversaties van de organisatie in Chengdu). In Kinderen van de herinnering arriveert een sterrenschip met Mensen, spinnen, octopussen en kraaien, plus een entiteit van de planeet Nod,  bij een menselijke kolonie op de planeet Imir. En daar is iets heel vreemds aan de hand... Ben jij van de ebooks-only dan is dit een mooie dag! Je kunt nu elk boek in deze trilogie aanschaffen á € 12,50, of via je Kobo-abonnement!

'Ebooked': 2 Sterrenvlucht novelles gereleased

9 april 2024

Op de gasreus ReDawn groeien de bomen letterlijk de hemel in. Hele steden worden erop gebouwd. Op Aarde zijn de bomen ietsje minder hoog… Als boek al eerder gereleased, maar vanaf nu ook als ebook verkrijgbaar: de Sterrenvlucht-novelles Station Zonnewind en Terug naar ReDawn, van Brandon Sanderson en Janci Patterson. Onmisbare verhalen in het universum van de Skyward-saga. In deze YA novelles volgen we respectievelijk het verhaal van FM en het verhaal van Alanik, de UrDail. We noemen het novelles maar ze zijn wel degelijk boek-waardig: namelijk 170 en 220 pagina’s dik. Als je alleen op je e-reader leest dan kun je ze nu eindelijk aanschaffen á € 9,99 of via je Kobo-abonnement!

Sporen voorbij de Eindtijd in druk

2 april 2024  / Update 16 april 2024

In het vierde en laatste deel van de Ontdekking van de mens-saga gaat Frank van Dongen in SF overdrive! Dit boek is gedrukt en onderweg naar het CB. In maar liefst 506 pagina's ga je uitvinden hoe het leven van Jack Newman zich ontwikkelt na de Feind invasie. Waar is Valerie, zijn eeuwige liefde? Wie was verantwoordelijk voor de IGB-sibling embryo's? Welke nieuwe alien dreiging is er op komst? Kan de mens de eindtijd overleven? Een boek om naar uit te kijken, dat kunnen we je verzekeren! Kan nu worden gepre-orderd en dan heb je het al voor de releasedatum van 19-4-24. Update: helaas, een probleem met de drukker zorgt voor 1 maand vertraging...

Gekmakende, vertragende redactie!

5 maart 2024

Wie onze releasedata in de gaten houdt valt misschien op dat we nogal eens schuiven met de verschijningsdatum van boeken. Als een boek wordt aangekondigd moet de uitgever zowel bij ISBN als CB een datum bepalen. Dit betekent niet dat die datum meteen een absoluut gegeven is en haalbaar is, een arbitraire datum dus. De vertraging ontstaat eigenlijk altijd door de eindredactie van de boeken. Dit vreet namelijk tijd en wij hebben ook nog eens ons eigenlijke werk dat voorgaat. We doen dit geschuif dus niet expres maar het Nederlands moet gewoon goed zijn. We vragen dus beleefd geduld als we weer eens een datum wijzigen!

Tchaikovsky interview in De Volkskrant

21 februari 2024

Een hoopvolle boodschap in het interview van George van Hal met  de Britse sciencefictionauteur Adrian Tchaikovsky. Tchaikovsky  (51) won vorig jaar de Hugo Award voor de trilogie waarvan het slotdeel, Kinderen van de herinnering, deze maand in Nederland verschijnt. ‘In de meeste verhalen kun je zonder morele gevolgen tekeergaan tegen vreemde wezens. Ik wil het genre daarvan wegsturen.’

Als je geabonneerd bent op de krant zelf lees dan het katern Cultuur V van 21 februari 2024, of lees online (gratis account aanmaken) via de link hieronder.

Nu verschenen: Terug naar ReDawn! 

20 februari 2024

De Sterrenvlucht saga gaat vandaag verder in Terug naar ReDawn! Toen Alaniks schip een noodlanding had gemaakt op Detritus (Zie Cytonic) was ze geschokt een hele planeet van vrije Mensen aan te treffen die vochten tegen de Superioriteit. Teruggekeerd naar ReDawn keert het politieke tij zich tegen haar ten gunste van de Superioriteit. Waren Mensen dan toch de bondgenoten die haar volk zo hard nodig had? Ze neemt opnieuw contact op met Jorgen, FM en Rig op Detritus. Een oud vergeten wapen op ReDawn kan beide volken misschien nog redden. Vanaf nu overal te koop a € 14,99.

Modern Myths interviewde Tchaikovsky!

19 februari 2024

Tijdens de meet & greet event bij Scheltema in Amsterdam, kreeg Jeroen Geelhoed van Modern Myths de kans om tussen het signeren door met Adrian Tchaikovsky van gedachten te wisselen. En dat greep hij met beide handen aan. "Als je kijkt naar de auteursfoto van Adrian Tchaikovsky waarmee zijn boektour op de social media pagina’s van Iceberg Books werd aangekondigd, verwacht je een strenge, literaire filosoof te ontmoeten. Een auteur die vanonder zijn puntige wenkbrauwen al je interviewvragen doorprikt en al je oppervlakkigheid genadeloos blootlegt. Maar niets is minder waar. Je zal zelden een warmere, vriendelijker en gullere schrijver ontmoeten dan deze Engelse liefhebber van het fantastische genre." 

Kinderen van de herinnering gereleased!

8 februari 2024

"Kinderen van de herinnering", het slotstuk in de Hugo-award winnende trilogie "Kinderen van de tijd", is vanaf nu verkrijgbaar online en in de betere boekhandels. Het epos dat vele generaties, soorten en sterrenstelsels bevat, gaat verder in deze buitengewone roman over de strijd van de mensheid om te overleven op een geterravormde planeet. Vergeet niet je aan te melden in Amsterdam of Deventer voor de meet & greet dag met Adrian Tchaikovsky, kun je het boek meteen ter plekke kopen en laten signeren!

Roderick Leeuwenhart in De Stentor

5 februari 2024

Kunstmatige intelligentie, het klimaat, onrust. Deze tijd leent zich goed voor sciencefiction. Het genre maakt in de literatuur weer een opmars, merkt de vanuit Deventer schrijvende Roderick Leeuwenhart. Zijn nieuwste boek komt uit in China.  'Voor sciencefiction hoef je de ruimte niet in. De wolf op de Veluwe is al inspiratie.' De Stentor hield een interview met Sterrenlichaam-auteur Roderick Leeuwenhart over de comeback  en toekomst van het sciencefiction genre. Zie de link (Dpg- account nodig)!

Reminder: Tchaikovsky over een week in NL 

2 februari 2024

De prijswinnende top-auteur Adrian Tchaikvsky is over exact een week in Nederland, in een boekhandel hopelijk bij jou in de buurt: Amsterdam of Deventer. Reserveer nu je plekje en wees erbij voor de meet & greet, signeren en interviews. Door en voor fans is ons motto. Er gaat heel wat organisatie in zitten dus als Nederlandse SFF fan, laat je van je beste kant zien en kom langs! 

 *    Scheltema: https://www.scheltema.nl/events-bij-scheltema/adrian-tchaikovsky-meet-greet-plus-signeersessie

 *    Meld je bij de kassa of stuur een email naar deventer@boekhandelbroekhuis.nl.

Terug naar ReDawn komt over 2 weken uit! 

1 februari 2024

Het heeft even geduurd met de readactie maar hij is eindelijk naar de drukker gestuurd, 'Terug naar ReDawn' van Brandon Sanderson en Janci Patterson. In deze 2e Sterrenvlucht novelle van 220 pagina's (telt eigenlijk wel als roman toch met dat aantal), worden de belevenissen van Sterrenvlucht verteld vanuit de optiek van de knappe alien Alanik van de UrDail. Spensa vertoeft nog in het niemandsland maar Jorgen, FM en de rest van het team moeten zorgen dat de Superioriteit het RVL niet de nekslag toebrengt. Of ze dat gaat lukken weet je in ongeveer twee weken!

SF debuut ‘Herhaling’ bij Iceberg Books

25 januari 2024

Hoewel vooral bekend van vertalingen van SF kanonnen als Tchaikovsky en Sanderson, gaat Iceberg ook in 2024 verder met het uitgeven van nieuw Nederlands schrijftalent: op 19 Maart 2024 verschijnt bij ons het SF debuut van Angelieke Uittenbogaard-Janssen, getiteld Herhaling. Centraal in deze in vloeiende stijl geschreven roman staan de impact van een falend klimaat en een tweede kans in menselijke relaties. Middels het lezen van een mysterieus boek lukt het een groep mensen te ontsnappen aan de fatale ramp die de mensheid tot uitsterven heeft gedoemd, en zich te verplaatsen in tijd en/of ruimte. Zullen we op een nieuwe planeet en in een nieuw jonger lichaam, dan toch dezelfde fouten maken?

Adrian Tchaikovsky ook bij Broekhuis

20 januari 2024

Na Scheltema te Amsterdam reizen we met Adrian Tchaikovsky snel naar Deventer voor een tweede Meet & greet, signeersessie én een uitgebreid interview door  mede-SF auteur Roderick Leeuwenhart bij boekhandel Broekhuis aan de Lange Bisschopstraat 7. Dit event begint om 20.00 uur. Dus als dat je regionaal beter uitkomt heb je een keuze! Meld je bij de kassa of stuur een email naar deventer@boekhandelbroekhuis.nl. Daarnaast is Adrian op zaterdagmiddag 10 februari bij het boekenfestival Het Grote Gebeuren in Groningen, georganiseerd door Noordwoord (zie meer info). 

Adrian Tchaikovsky signeert bij Scheltema

19 januari 2024

Hugo-award en Arthur C. Clarke award winnaar Adrian Tchaikovsky komt naar Nederland! Op vrijdag 9 februari 2024 zal hij op een Meet & Greet + signeersessie zijn bij Boekhandel Scheltema op het Rokin in Amsterdam, van 16.30 tot 17.30. Volg de link hieronder om meer te weten te komen, je moet namelijk via eventbrite een kaartje reserveren voor dit event. Stay tuned, want we gaan meer onthullen over de Dutch roadtrip van Adrian Tchaikovsky! Deze datum is niet on-toevallig de verschijningsdatum van Kinderen van de herinnering, kun je die meteen laten signeren.

Kinderen van de herinnering in druk

17 januari 2024

Het slotstuk van de Hugo-award winnende serie komt eraan: 'Kinderen van de herinnering' van Adrian Tchaikovsky, het 3e deel in de 'Kinderen van de tijd' reeks. Dit boek is vandaag in druk gegaan bij drukkerij Wilco en zal op 9 februari 2024 verschijnen. De nieuwe alliantie van diverse soorten stuit op een kleine menselijke kolonie op de niet geheel geterravormde planeet Imir. Maar wie of wat knoeit er met de tijdlijn? En zijn kraaien nou intelligent geworden op de planeet Rourke of niet? Is Avrana Kern een heks? Binnenkort weet je het.

Kinderen van de ondergang in De Volkskrant 

27 december 2023

Kinderen van de ondergang is ... "een diepmenselijk boek geworden dat appelleert aan onze beschaafdste instincten. Tchaikovsky illustreert met zijn verhaal op overtuigende wijze hoe empathie, vergiffenis en het bedwingen van haat en angst zelfs de grootste begripskloven kan slechten." Lees nu de korte recensie in De Volkskrant! Als je geabonneerd bent op de krant zelf lees dan het katern Boeken en Wetenschap van 23 december 2023, of lees online (gratis account aanmaken) via de link hieronder.

5 december 2023

Sinterkl-ebook: Kinderen van de ondergang

De goedheiligman is weer goed bezig en heeft iets uit de zak getoverd. Ja, Sint pakt uit met een nice surprise! Op veler verzoek is Adrian Tchaikovsky's 'Kinderen van de ondergang' vanaf vandaag ook als ebook verkrijgbaar. Het tweede deel in de serie, die onlangs de prestigieuze Hugo Award won, is net zo spannend en goed geschreven als zijn award-winnende voorganger 'Kinderen van de tijd'. Dit keer geen spinnen-evolutie maar octopussen! Ook maken de restanten van de mensheid voor het eerst kennis met een bijzondere buitenaardse levensvorm. Nu te lezen op je e-reader via aanschaf of abonnement.

Sterrenlichaam verschenen in China!

4 december 2023

Een jaar geleden verscheen bij Iceberg Books het eclectische 'Sterrenlichaam' van de Nederlandse SF auteur Roderick Leeuwenhart. Onlangs was Roderick op de SF Worldcon conventie in Chengdu/China, ter gelegenheid van de release van de Chinese versie van zijn boek: Star Body. We feliciteren Roderick met deze mooie mijlpaal, want het is echt niet makkelijk om je roman in het buitenland uitgegeven te zien worden. Wil je alles weten van zijn epische trip naar China, lees dan zijn superleuke blog (in het Engels) via de button hieronder!

Update: Terug naar ReDawn toch naar 2024...

26 november 2023

De redactie duurt lang en ook al is het inmiddels bijna af, we vinden het nu beter om Terug naar ReDawn te verplaatsen naar begin 2024.  Naast dat het heel krap is allemaal, ook gezien dat er nog last-minute gedrukt zou moeten worden, is het ook onverstandig om te vlak voor de kerst in te laden want wat er op 1 januari nog ligt komt vaak ook weer sneller retour.  De derde en laatste novelle Eeuwige Kust komt eveneens begin 2024, want de vertaling is inmiddels afgerond. En daarna starten we met de vertaling van deel 4 uit de hoofdserie: Defiant. Jammer voor nu maar een 2024 vol Sterrenvlucht om naar uit te kijken!

Kinderen van de tijd-serie wint HUGO AWARD!

24 oktober 2023

De Hugo Award is een jaarlijkse literaire prijs voor de beste sciencefiction- of fantasy boeken, uitgereikt op de World Science Fiction Convention (Worldcon) en gekozen door haar leden. De Hugo wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste onderscheiding in sciencefiction. Naast prijzen voor beste boek, novelle, etc wordt ook een prijs uitgereikt voor beste serie, en die is dit jaar in oktober in Chengdu gewonnen door ‘onze’ Adrian Tchaikovsky voor zijn Kinderen van de tijd-serie! Daar zijn we natuurlijk enorm trots op!

Gereleased: Kinderen van de ondergang

13 oktober 2023

Soms worden boeken vertraagd, soms zijn ze er ineens eerder: 'Kinderen van de ondergang' van Adrian Tchaikovsky is vanaf vandaag verkrijgbaar. Dit geweldige boek is de sequel die speelt in het universum van het bewierookte 'Kinderen van de tijd'. Geweldige spanningsboog, de struggles van communicatie tussen alien soorten, de technologische vindingen, een vleugje horror en wat een proza. Zoveel rijker dat taalgebruik, dat Britse Engels vergeleken met SF van Amerikanen. En wederom weergaloos vertaald door Lia Belt. Nu te koop - must buy!

Terug naar ReDawn komt dit najaar uit!

29 september 2023

Na Station Zonnewind gaan we in Terug naar ReDawn verder met de belevenissen van de op Detritus achtergebleven leden van Sterrenvlucht. Na FM in de eerste novelle, wordt het verhaal deze keer verteld uit het oogpunt van de alien Alanik van de UrDail, afkomstig van de planeet ReDawn. Ook haar volk wordt onderdrukt door de Superioriteit, maar FM, Jorgen, Cobb, Rig en de slakken gaan er alles aan doen om haar te helpen. Dit boek zal eind oktober of begin november verschijnen. De derde en laatste novelle Eeuwige Kust komt begin 2024.

Start de persen: Kinderen van de ondergang

27 september 2023

'Kinderen van ondergang', de opvolger van het epische 'Kinderen van de tijd'  (dat won de Arthur C. Clarke award en kreeg een vijf sterren recensie in de Volkskrant), is misschien nog wel beter dan het indrukwekkende eerste deel. In dit deel geen spinnen die zich naar hogere inteligentie ontwikkelen, maar octopussen. Een sinistere alien vorm op een nabije planeet lijkt alles tot de ondergang te verdoemen. Het spannende boek van 480 pagina's is nu in druk en zal makkelijk de releasedatum halen van 19 Oktober 2023! Pre-orders worden eerder die week al uitgeleverd. 

5 sterren in De Volkskrant voor Adrian T.

8 juli 2023

"Adrian Tchaikovsky schreef een van de beste sciencefictionboeken van het laatste decennium. Wat als spinnen een menselijk soort intelligentie zouden krijgen?"

'Kinderen van de tijd' van Adrian Tchaikovsky's won ooit al de Arthur C. Clarke Award maar kreeg ook vandaag nog eens een 5 sterren recensie in De Volkskrant! Als je geabonneerd bent op de krant zelf lees dan het katern Boeken en Wetenschap, of lees online (gratis account aanmaken) via de link rechtsonder.

Van Dongen bereikt #18 in Top 1000 boeken

7 juli 2023

De benauwende toekomstroman 'Het duizend eilanden experiment' van evolutie-bioloog Frank van Dongen blijft stijgen: vandaag op nr 18 in de Hebban top 1000 meest populaire boeken! Een greep uit wat lezers zeggen: "Er zit zoveel stof voor discussie in, zoveel dingen om over na te denken, dat ik het voluit meen als ik zeg dat dit een must read is."  + "Het verhaal zet je aan het denken, over je huidige leven en over de toekomst. De schrijfstijl is pakkend wanneer je eenmaal in het verhaal zit... verrassend en origineel. " + "De boeken van Van Dongen lijken op de vertaalde meesterwerken van de meest gerenommeerde Engelstalige auteurs." + "Fantasierijk, actueel, geëngageerd en literair."

Vandaag gereleased: Station Zonnewind!

28 juni 2023

We gaan verder met de Skyward-serie van niemand minder dan Brandon Sanderson. Voordat we deel 4 uitbrengen nemen we een belangrijke zijstap naar de Sterrenvlucht-novelles die zich afspelen tussen Sterrenzicht en Cytonic. Vandaag brengen we de eerste van drie novelles uit: Station Zonnewind. Hierin volgen we het verhaal van de rest van de crew, met in de hoofdrol FM, een vluchtmaatje van Spensa. Wie komen er nog meer in voor? Nou, Rig, Jorgen, Cobb, Alanik en zelfs Cuna! En slakken, veel slakken ! Nu verkrijgbaar voor € 14,99.

Kinderen van de tijd nu verkrijgbaar!

26 mei 2023

De award winnende roman Kinderen van de tijd is nu eindelijk verschenen in het Nederlands! De Britse auteur Adrian Tchaikovsky zag zijn roman Children of Time in 2016 bekroond met de Arthur C. Clarke Award voor beste SF roman. Een inkijkje in hoe wij de zoektocht naar buitenlandse romans onder andere doen, is door simpelweg te kijken naar Amazon.com en dan de lijst afspeuren van SF romans met de meeste reviews (en goede reviews). In deze lijst was dit boek zeer hoog genoteerd en de enige die nooit in het Nederlands was verschenen. Stel je voor dat Duin of Foundation nooit was verschenen hier!  Bij deze is dit gefixed, en het is de opmaat naar een trilogie. Nu verkrijgbaar voor € 24,99.

Kinderen van de tijd nu in druk!

25 april 2023

Met Children of Time won Adrian Tchaikovsky in 2016 de Arthur C. Clarke Award voor beste SF roman. Dit bekroonde boek prijkt op menigeens top-10 lijstje van all-time beste SF boeken. Tijd dus dat deze klassieker in het Nederlands verscheen vonden wij bij Iceberg Books. Als start van de trilogie die Tchaikovsky in 2022 afrondde (en ook de andere delen komend dit jaar nog uit in het Nederlands)! Met 491 pagina's is dit de dikste joekel die we tot nog toe hebben uitgegeven en dit eerste boek in deze prachtige serie kun je overal verkrijgen vanaf 26 mei.

Frank van Dongen signeert!

5 april 2023

Op zaterdag 15 april vanaf 13.00 uur, signeert Frank van Dongen de Ontdekking van de Mens-boeken in boekhandel STUMPEL in Almere. Wat brengt ons de onstuitbare ontwikkeling van AI, Artificial General Intelligence (AGI) en de Metaverse? En wat neemt het van ons af? Ontdek het in de Ontdekking van de Mens, de Vaderlandse Visionaire Toekomstroman die actueler is dan ooit.

De Ontdekking van de Mens-serie: (ook verkrijgbaar als ebooks trouwens)
Deel 1: Het duizend eilanden experiment
Deel 2: De machineplaag
Deel 3: De Feind invasie

Fantastische Unie van start!

23 maart 2023

De Fantastische Unie is een initiatief van Nederlandse en Vlaamse ‘fantastische’ auteurs, redacteurs en uitgevers en richt zich tot iedereen die zich betrokken voelt bij het Nederlandstalige ‘fantastische’ genre. Samen met lezers wil de FU Nederlandstalige sciencefiction, fantasy en horror  en aanverwante genres de aandacht geven die ze verdienen. Neem snel een kijkje!

Maart Ebooks maand!

20 maart 2023

In de maand Maart 2023 geven we maar liefst zeven ebooks uit! Op 3 maart verscheen De Lange Winter trilogie van A.G. Riddle als ebook, op 10 maart was het de beurt aan onze epic fantasy jeugdroman Het verdwenen woud van Matthew X. Dyer en op 17 maart hebben we de Bobiversum trilogie gereleased van Dennis E. Taylor! Alle ebooks zijn verkrijgbaar á € 9,99 en beschikbaar bij alle aanbieders van ebooks (alleen geen bibliotheken), ook Kobo dus.

Nederlandse science fiction in De Volkskrant

10 februari 2023

Vandaag verscheen een lang artikel in De Volkskrant getiteld "Nederlanders zijn gek op science fiction, maar niet van eigen bodem. Hoe komt dat?" In dit artikel, waarin Iceberg Books twee keer wordt genoemd, o.a. als partij die wel SF in de boekhandel weet te krijgen, maakt George van Hal een analyse van de vaderlandse fantastiek in zeven trends. Onder meer blijkt dat de concurrentie van Engelstalige SF hier erg fors is en de literaire wereld hier meer dan in andere landen neerkijkt op ons geliefde genre. 

     Beeld Claudie de Cleen

Recensie overzicht Sterrenlichaam

9 februari 2023

Met het uitgeven van Sterrenlichaam van Roderick Leeuwenhart hebben we weer een schot in de roos volgens recensenten van vaderlandse bodem. Uit een mooie garnituur van reviews komen o.a. de quotes 'Gaat ver voorbij de gewone verbeeldingskracht', 'Grimmige sciencefiction die flirt met literatuur', 'Uniek en zeer luguber' en 'Zwaar onder de indruk'. Lees meer recensies via de pagina op deze website van dit boek!

NRC interview met Frank van Dongen

28 december 2022

In de rubriek "Mijn toekomst" van het NRC gaat evolutiebioloog en SF auteur (Ontdekking van de mens-serie en Het bouwplan) Frank van Dongen in op hoe hij het verder ziet gaan met de mensheid. 'De aarde is bezig de mensheid van zich af te schudden', aldus Frank. 'Ik zie onze industriële productie als een gesloten systeem, waaruit we op eigen kracht niet meer kunnen ontsnappen. We hebben onszelf gevangengezet in dit systeem van eeuwige groei. Het houdt zichzelf in stand door heiligverklaarde rechten en wetten.'

Hebban interview met Roderick Leeuwenhart

14 december 2022

Op boekenwebsite Hebban staat sinds gisteren een interview met auteur Roderick Leeuwenhart over readification. Hierin wordt ingegaan op de release van zijn nieuwste roman Sterrenlichaam en zijn werk voor een Ubisoft Special-app, waarin gamers kunnen lezen over nieuwe games, bijbehorende verhaallijnen en hun hoofdpersonages. Voor deze app schreef Roderick een verhaal in de wereld van de game Assassin’s Creed Valhalla.

Boeklancering Sterrenlichaam

17 november 2022

Een week geleden op 10 november was boekhandel Broekhuis Deventer zo vriendelijk om de boeklancering te hosten van Sterrenlichaam, de gloednieuwe SF roman van Roderick Leeuwenhart, gebaseerd op zijn Harland Awards winnende korte verhaal. Het programma bestond uit een presentatie, interview met vriend Rik Spanjer en een signeersessie voor kopers. Meer foto's op onze Instagram pagina!

Het verdwenen woud: Launchparty en meer!

11 november 2022

Op 28 oktober jl. werd Matthew X. Dyer in het zonnetje gezet voor de lancering van zijn debuutroman Het verdwenen woud. Meer pics van dit event in de offices van Iceberg Interactive vind je op onze Instagram pagina! Ook kwam er onlangs een erg leuk interview met Matthew uit op Fantasize en verscheen er een podcast met Matthew op BNR nieuwsradio. Links hieronder!

Nu verkrijgbaar: Het verdwenen woud

1 november 2022

Na vijf jaar van schrijven en redigeren is de debuutroman 'Het verdwenen woud' van de Nederlandse auteur Matthew X. Dyer gereleased op 1 november 2022. In deze high epic fantasyroman die vanaf 12 jaar kan worden gelezen, wordt de wereld van Nomos beschreven, waar de mensheid na een verschrikkelijke gebeurtenis  500 jaar eerder op boven het wolkendek zwevende steenwolken leeft. De jonge Sascha ontketent willens en wetens een aantal rampen die iedereen in gevaar brengt. Om zijn wereld te redden onderneemt de jongen een gevaarlijke reis en onthult een groot geheim. Bestel nu dit 480 pagina's dikke boek met de prachtige cover voor slechts € 19,99!

Nu verkrijgbaar: Sterrenlichaam

25 oktober 2022

Na jaren van doorbikkelen heeft Roderick Leeuwenhart vandaag loon naar werken gekregen voor het bewerken van zijn Harland-award winnende verhaal van 2017 naar een volledige roman: Sterrenlichaam is geboren (en officieel gereleased).  Het mooi vormgegeven boek met opvallende cover beslaat 299 pagina's en is verkrijgbaar voor € 19,99 in je lokale boekhandel of online. Waarom is Japan de baas in het zonnestelsel en wat is het sterrenlichaam eigenlijk?

Grote SFFH/YA Lezersenquete met boeken-winactie

17 oktober 2022

Lees je graag SF, fantasy, horror of YA met fantastische elementen? Vul dan zeker onze grote lezersenquête in! Of je nu in het Nederlands, het Engels of het Klingon leest, deze vragen zijn voor jou. Om deel te nemen aan de enquête, klik je op onderstaande link of scan je de QR-code.

https://peilingsffhnoden.qualtrics.com/jfe/form/SV_aghejg3PgY1yELQ

Nu in vertaling: Sandersons Skyward novelles

9 oktober 2022

Eerder dit jaar verwierf Iceberg Books de rechten op de Nederlandstalige uitgave van de drie Skyward novelles van Brandon Sanderson die hij samen schreef met Janci Patterson. De novelles spelen zich af tussen Sterrenzicht en Cytonic en de focus ligt hier op de Sterrenvlucht teamgenoten van Spensa: FM, Alanik en Joergen in achtereenvolgens Sunreach, ReDawn en Evershore. Deze drie novelles zijn nu in vertaling bij de Vlaamse Melissa Debruyn en worden eind dit jaar en begin 2023 opgeleverd waarna redactie zal volgen en we de release van deze drie novelles, elk als standalone boek, voor voorjaar 2023 gepland hebben. Het aantal pagina's per boek zal ongeveer tussen de 170 en 250 bladzijden liggen.

Rechten getekend: Tchaikovsky's Children- serie

22 september 2022

Trots om de veelgeprezen 'Children' trilogie van Adrian Tchaikovsky aan te kondigen als toekomstige uitgaven in het Nederlands bij Iceberg Books. De boekreleases van deze Engelse grootmeester van de SF zijn hier gepland voor 2023. Het eerste boek, winnaar van de prestigieuze Arthur C. Clarke Award, is op dit moment al in vertaling (door Lia Belt): een inmiddels geterraformeerde nieuwe aarde lag te wachten op de aankomst van de mensheid, maar is inmiddels bezet door onverwachte nieuwe meesters. Komt dit op jouw TBR?

Jasper T. Scott SF thrillers nu ook als ebook

9 september 2022

Iceberg gaat verder met de publicatie van haar line-up als ebooks. Mocht je alleen op je ereader willen lezen of mocht je € 19,99 voor de papieren versie te duur vinden dan kun je nu het ebook  van Stelsel Onbekend of Zonneschaduw aanschaffen voor slechts een schappelijke € 9,99. Een koopje voor deze spannende standalone romans!

Iceberg gaat alsnog voor ebooks!

31 augustus 2022

Wij hebben meerdere malen aangegeven dat we ebooks eigenlijk niet zien zitten omdat dit in de boekenbusiness megaslecht geregeld is. Iedereen kan ebooks maar gewoon kopiëren en aan anderen doorgeven. Er zijn ebooks te koop met honderden gratis boeken. Allemaal copyright schennis maar niemand doet er iets aan. In de videogames industrie is dit 'piracy'-probleem grotendeels opgelost met unieke keycodes voor digitaal verkochte games. Daar zitten we eigenlijk op te wachten voor deze industrie, want men loopt 10 jaar achter. Door de grote vraag van consumenten doen we nu toch een experiment met ebooks waarbij de Ontdekking van de mens-trilogie van Frank van Dongen als eerste aan de beurt is.

Iceberg gaat fantasy uitgeven met Het verdwenen woud!

22 augustus 2022

Science fiction en fantasy liggen soms dicht bijelkaar, zo ook in de young adult fantasy-roman ‘Het verdwenen woud’, de eerste output van nieuw schrijftalent Matthew X. Dyer. Toch is dit boek het beste te typeren als fantasy en daarmee neemt ons bedrijf de eerste zijstap buiten science fiction. Het boek zal 480 pagina’s bevatten en verschijnt bij ons op 1 november 2022. Met deze samenwerking met Dyer continueert Iceberg Books ook in 2022 het uitgeven van nieuw Nederlands talent.

Sterrenlichaam gesignaleerd!

19 augustus 2022

Al eerder kondigden we aan de nieuwe roman ‘Sterrenlichaam’ van Roderick Leeuwenhart te gaan uitgeven. Het plan is dat het boek eind oktober 2022 zal verschijnen en ongeveer 300 pagina’s gaat tellen. Ook onthullen we vandaag de fraaie cover van deze intrigerende standalone roman, die is gebaseerd op zijn korte verhaal dat in 2016 de Harland Awards won- de belangrijkste genreprijs in Nederland. 


Zonneschaduw gereleased

24 juni 2022

Vandaag brengen we de tweede standalone SF roman uit van de Canadese bestseller auteur Jasper T. Scott: Zonneschaduw. In dit op zich staande verhaal landen er aliens op het tropische eiland Kauai dat naast Hawaii ligt. Resorteigenaar Bill en zijn tienerdochter Beth bevinden zich middenin de invasie en proberen te ontsnappen aan de beestachtige aliens die bezig zijn een slachting aan te richten onder de eilandbewoners en toeristen.

Maar de groteske monsters lijken ook andere doelen te hebben... Als er eindelijk militairen  arriveren neemt het verhaal een bizarre wending. Bestel deze SF thriller nu!

 


Cytonic gereleased

19 mei 2022

Het is zover! Je kunt lekker in het Nederlands doorlezen in de wereld van Skyward, in deel 3 CYTONIC. Vanaf vandaag officieel verkrijgbaar. En zoals je merkt komen we altijd onze belofte na om series door te zetten en af te maken.

Hoe gaat het verder na de cliffhanger van deel 2? Wat gaat Spensa aantreffen in het niemandsland en komt het nog goed met Doemslak en M-Bot?! 


Roman vastgelegd van Auteur Roderick Leeuwenhart

25 april 2022

Op 21 april waren we te gast bij Sebes & Bisseling in Amsterdam voor de contract ondertekening van de Nederlandstalige rechten voor STERRENLICHAAM van Roderick Leeuwenhart. Dit is zijn nieuwe sciencefictionroman, gebaseerd op een kort verhaal waarmee hij in 2017 de Harland Awards won. 


Cytonic van Brandon Sanderson Nu in druk

20 april 2022

De vertaling van Marike Groot en Sander Brink is gereed en de redactie is afgerond. Het is eindelijk zover, Cytonic ligt bij onze drukker, Wilco. Dat drukproces duurt wel enkele weken dus de releasedatum hebben wij gezet 19 Mei. Een maandje wachten nog dus voordat je verder kunt lezen na de cliffhanger van deel twee. Wat gaat Spensa in dit derde deel in de Skyward reeks uitvinden over de delvers en haar cytonische krachten?


Het Bouwplan nu beschikbaar

4 februari 2022

Het Bouwplan, de rauwe filosofische toekomstroman van Frank van Dongen is vanaf vandaag als paperback verkrijgbaar.  Deze tweede druk van Het Bouwplan is volledig herzien. Naast een schitterende nieuwe cover van Slobodan Cedic heeft er een nieuwe ronde redactie plaatsgehad, en is er een overzicht toegevoegd van de belangrijkste thema's en hoofdpersonen van het boek.


Winterschuiven

4 januari 2022

Beste SF fans, er is weliswaar geen sneeuw te zien maar we moeten gaan schuiven! De boekhandels zijn dicht in Nederland en zullen dat nog wel even blijven met de huidige corona maatregelen. Vanuit deze optiek heeft het daarom momenteel een stuk minder zin om nu snel boeken te releasen. We hebben op dit moment drie boeken in voorbereiding, en dit zijn de (gewijzigde) plannen:


Hebban artikel, sneak-preview en winactie

15 december 2021

Op de bekende boekensite Hebban is vandaag een artikel verschenen over Iceberg Books en de nieuwe trilogie van Frank van Dongen. Je kunt in dit artikel leesfragmenten bekijken van vijf van onze boeken. Ook is er een winactie voor de Ontdekking van de mens-reeks.


Interview op Fantasize

13 december 2021

Onlangs nam Isabelle Plomteux van website Fantasize een uitgebreid interview af met Iceberg Books oprichter Erik Schreuder.

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: waarom ben je deze uitgeverij voor scifi boeken begonnen, waar liep je zoal tegenaan, hoe is de relatie met de boekhandel en wat zijn de plannen voor de toekomst.


Genomineerd: Winterwereld van AG Riddle

12 december 2021

Goed nieuws en erkenning voor onze jonge uitgeverij vandaag! Winterwereld, van miljoenenbestseller auteur uit de Verenigde Staten AG Riddle, is door de bekende website Thrillzone genomineerd voor Beste Vertaalde Thrillerdebuut 2021!


Nu verkrijgbaar: de 'Bobiversum'-trilogie

3 december 2021

Dennis E. Taylor is een Canadese schrijver die ooit in de IT werkte als computerprogrammeur. Met de Bobiversum-serie bewerkstelligde hij zijn doorbraak als science fiction auteur. Van de boeken werden er miljoenen verkocht in de VS, en vertalingen volgden in allerlei landen. Nu is eindelijk de Nederlandstalige markt aan de beurt om kennis te maken met Bob Johansson en zijn vele replica's.


Nu verkrijgbaar: de 'Ontdekking van de mens'-trilogie

12 november 2021

Frank van Dongen debuteerde ooit met de opvallende toekomst-roman 'Het Bouwplan'. De laatste vijf jaar schreef hij aan een onvervalst science fiction epos, dat vandaag via Iceberg Books het daglicht zag. En hoe! Met de prachtig ontworpen cover-art van Slobodan Cedic zien de boeken er fantastisch uit.


Brandon Sanderson’s Cytonic
aangekondigd voor 2022

28 oktober 2021

Brandon Sanderson maakte faam als schrijver van fantasy romans, maar waagde zich met de Skyward-reeks ook aan science fiction. En met groot succes! Eerder verschenen bij ons Sterrenvlucht en Sterrenzicht en nu kondigen wij deel drie in deze serie aan: Cytonic.


Thrillzone columns Frank van Dongen

25 oktober 2021

Op 12 November verschijnen drie boeken in de Ontdekking van de mens-serie van Frank van Dongen, een verhaal over het uiteenvallen van onze samenleving juist op het moment dat we voor het eerst in contact komen met buitenaardse beschavingen. Op Thrillzone schreef Frank maar liefst 7 interessante columns.


Herfst Update

22 oktober 2021

Hallo allemaal! We willen jullie even bijpraten over de drukke herfstperiode! We hebben wat moeten schuiven met releasedata in verband met deadlines en productie-drukte bij de drukkerij. Het goede nieuws is dat de Ontdekking van de mens- trilogie nu in druk is en zeker op 12 November 2021 zal verschijnen.


Papierschaarste voorspeld.
Releases vertraagd!

23 augustus 2021

De boekensector ondervindt de komende maanden zware problemen door een internationale papierschaarste. Navraag bij onze drukker Wilco leert ons dat de productie- en levertijd momenteel richting de zes weken gaat.


Iceberg Books gaat in zee met Nederlandse science fiction auteur Frank van Dongen

8 augustus 2021

Iceberg Books, de nieuwe uitgeverij gespecialiseerd in science fiction voor de Nederlandstalige markt, kondigde tot nu toe louter vertalingen aan van succesvolle Amerikaanse auteurs, zoals Brandon Sanderson, AG Riddle en Dennis Taylor. Nu maken ze de stap naar nationaal talent met het tekenen van de rechten van de serie ‘Ontdekking van de mens’ van Frank van Dongen.


Boeken tsunami op komst!

2 juli 2021

Door corona heeft het uitgeverijwezen toch wel een jaar min of meer stilgelegen, maar daar schijnt nu verandering in te gaan komen. Heel veel uitgestelde boeken gaan nu snel worden gereleased. En dat merken we! 


Vele 5/5 sterren recensies voor Sterrenvlucht!

7 juni 2021

We zijn erg blij met de eerste recensies die binnenstromen voor Sterrenvlucht. We hebben het boek zelf uiteraard ook (meerdere malen) gelezen en waren onder de indruk, gelukkig zijn anderen dat ook! De recensies zijn afkomstig van websites die vooral over fantasy en SF schrijven, of van boekbloggers.


We zijn nog steeds bezig met redactie Sterrenzicht

7 juni 2021

Sterrenzicht naar medio Juli. Het duurt allemaal wat langer dan we zouden willen, maar we willen dat deze opvolger van Sterrenvlucht perfect is. We doen dit bedrijf 'erbij' dus ons eigenlijke werk zit ons wel eens dwars. Er zitten simpelweg niet genoeg uren in een dag. 


Sterrenvlucht release vandaag!

14 mei 2021

Mijlpaal bereikt: ruim een jaar na de oprichting van Iceberg Books releasen we vandaag ons eerste boek: Sterrenvlucht van Brandon Sanderson. Het beste te typeren als een SF roman met Young adult trekjes, en de geweldige 'worldbuilding' van Sanderson. De opmaat naar meer!


Covers van Bobiversum deel 2 en 3 bekend

14 mei 2021

We blijven lezers verwennen met hoogwaardige SF boekenseries, ook in de tweede helft van 2021. De Bobiversum reeks is een van de best gewaardeerde en meest gelezen SF series van de laatste paar jaar in de USA. En terecht!


Interview Fantasywereld

14 mei 2021

Op de Sf & Fantasy news site fantasywereld.nl is een uitgebreid interview te vinden met Iceberg Books oprichter Erik Schreuder. Met meer achtergrond informatie over het verschil tussen games en boeken, en de toekomstplannen.


Sterrenvlucht wordt nu gedrukt!

29 april 2021

Het is dan eindelijk zover. De persen draaien bij drukkerij Wilco. Ons eerste boek gaat het levenslicht zien.


Cover onthuld van Wij zijn legio [wij zijn Bob]

20 april 2021

In december kondigden wij al aan de rechten van de Bobiversum boeken te hebben verkregen. Nu, enkele maanden later, zijn we al een aardig eind op streek.


Minder releases in mei-juni

20 april 2021

Als beginnende uitgeverij laten wij ons begeleiden en adviseren door diverse pro’s in het vak. Op hun advies moeten we toch terugkomen op het plan om zeven boeken in de periode Mei-Juni 2021 te gaan uitgeven


Update Eind Maart 2021

29 maart 2021

Het redactionele deel na de vertalingen gaat gestaag door, ondanks dat wij nog een normale job naast deze werkzaamheden hebben. Omdat dit veel werk is én omdat boekhandelketens nog lang niet op normaal niveau draaien (nu alleen open op afspraak), hebben wij al een aantal maal de release van de eerste boeken moeten opschuiven.


Interview Thrillzone

22 januari 2021

Op de Sf & Fantasy news site Thrillzone.nl is een uitgebreid interview te vinden met Iceberg Books oprichter Erik Schreuder. Met leuke weetjes en zinvolle achtergrond informatie.


Releases helaas verder uitgesteld

19 januari 2021

Door de corona pandemie verkeert de boekenbranche in zwaar weer. Dit wordt deels opgevangen via online verkopen, maar al met al staan veel boekhandels volgens nu.nl op omvallen.


Bobiverse trilogie rechten getekend

3 december 2020

We kondigen vol trots aan dat we recent de rechten van de Bobiverse boeken hebben getekend van Dennis E. Taylor. De Bobiverse serie is een zeer hoog gewaardeerde SF reeks. Het eerste deel ‘We are legion - we are Bob’ heeft op dit moment ruim 3300 reviews op Amazon met een rating van 4.6 uit 5.


Wijziging releasedata

30 november 2020

We hebben ons wat vertild! De redactie van de vertalingen duurt een stuk langer dan we geanticipeerd hadden. Tevens blijkt het onverstandig om te veel titels tegelijk uit te geven – enerzijds door het redactiewerk maar ook omdat de boekhandel zeer selectief is bij het opnemen van titels en een vloed aan SF boeken zou kunnen leiden tot ‘cherrypicking’.


Ons doel: Nederlandstalige science fiction weer op de kaart zetten

18 september 2020

Iceberg Books is een initiatief van liefhebber en ondernemer Erik Schreuder. Samen met een groepje likeminded fans maakt hij de beste science fiction boeken nu ook in het Nederlands beschikbaar. Speciaal voor alle fans die hun favoriete genre graag in hun eigen taal lezen. Dit is wat hij je wil vertellen…