Iceberg Books gaat in zee met Nederlandse science fiction auteur Frank van Dongen

8 augustus 2021

Iceberg Books, de nieuwe uitgeverij gespecialiseerd in science fiction voor de Nederlandstalige markt, kondigde tot nu toe louter vertalingen aan van succesvolle Amerikaanse auteurs, zoals Brandon Sanderson, AG Riddle en Dennis Taylor. Nu maken ze de stap naar nationaal talent met het tekenen van de rechten van de serie ‘Ontdekking van de mens’ van Frank van Dongen.

 

Halverwege de 21e eeuw is de wereld overbevolkt en het werk grotendeels overgenomen door algoritmen, machines en gerobotiseerde fabrieken. De werkeloze wereldbevolking leidt een teruggetrokken bestaan, verslaafd aan de virtuele wereld. Jack Newman groeit op in een woongroep voor ex-drugsverslaafden. De virtuele wereld trekt hem niet - hij is liever buiten.

Dat verandert als hij Alpha War ontdekt, waarin een buitenaardse invasie moet worden afgewend. Jack zet alles op alles om dit beruchte spel te winnen. Maar is het inderdaad slechts een spel of zit er meer achter? En hoe zit het met zijn tweelingbroer Redmond, wiens bestaan door alles en iedereen wordt ontkend? Wat is zijn connectie met het duizend eilanden experiment, dat ooit is gestart door de schimmige Alfabeschaving?

Jack gaat op onderzoek uit. De waarheid blijkt complexer dan hij ooit had kunnen vermoeden.

 

Zo begint het nieuwe science fiction epos van Frank van Dongen, die eerder debuteerde met Het Bouwplan (2009). Als evolutiebioloog is Frank van Dongen gefascineerd door de oorsprong en toekomst van de mens. In zijn romans wordt de mensheid op de proef gesteld door haar eigen creaties. Daar waar Het Bouwplan nog te omschrijven is als een futuristische roman, is de ‘Ontdekking van de mens’ reeks all-out science fiction en spelen ook vijandige buitenaardse beschavingen een rol.

 

Zoals een beetje de gewoonte is van Iceberg Books, start de reeks meteen met drie delen tegelijk: Het duizend eilanden experiment, De machineplaag en De Feind invasie, elk ruim 400 pagina’s dik. Mogelijk gemaakt doordat Van Dongen jaren achter de schermen geduldig aan de serie heeft gewerkt. De boeken komen naar verwachting begin November 2021 uit.

 

9789083167602         Het duizend eilanden experiment   

9789083167619         De machineplaag      

9789083167626         De Feind invasie