Ons doel: Nederlandstalige science fiction weer op de kaart zetten

18 september 2020

Iceberg Books is een initiatief van liefhebber en ondernemer Erik Schreuder. Samen met een groepje likeminded fans maakt hij de beste science fiction boeken nu ook in het Nederlands beschikbaar. Speciaal voor alle fans die hun favoriete genre graag in hun eigen taal lezen. Dit is wat hij je wil vertellen…

Steeds minder Nederlandstalige science fiction boeken

“Zelf ben ik een science fiction fan. Jij waarschijnlijk ook als je op deze pagina bent aanbeland. Vooral op vakantie lees ik veel SF boeken. Al vele jaren. De laatste twintig jaar – en nog steeds – ben ik als ondernemer werkzaam in de game industrie, met de wereldwijde publisher Iceberg Interactive. Daar zitten ook veel SF games bij. Als fan zag ik met lede ogen toe dat steeds minder SF boeken in het Nederlands werden uitgegeven. Het verkoopt niet goed meer, hoorde ik uit de boekenmarkt. Daar wil ik graag verandering in brengen, samen met een groepje enthousiaste fans. Dus we steken onze nek uit, met Iceberg Books. Want een (vertaald) boek uitgeven kost al snel € 25.000.  Met de hulp van de groeiende SF community in Nederland en Vlaanderen, hopen we goede internationale SF in onze eigen taal weer op de kaart te zetten!”

 

Zeven toppers in vertaling

“Eerder dit jaar is Iceberg Books opgericht en zijn de rechten op titels aangekocht. Op dit moment zijn er zeven titels in vertaling. We hopen de eerste boeken in het najaar uit te geven. Welke titels? We starten meteen met de top van de huidige SF: we gaan de Lange Winter-trilogie van A.G. Riddle uitgeven: Winterwereld, De Strijd om de Zon en De Verdwenen Kolonie. Alle delen komen gelijktijdig uit zodat jij als lezer niet hoeft te wachten. In deze trilogie krijgt de mensheid het zwaar te verduren doordat het onstuitbare Raster het op de aarde voorzien heeft.”

 

A.G. Riddle, Brandon Sanderson &
Jasper T. Scott

“Ook hebben we Brandon Sanderson weten te strikken. Bekend geworden met succesvolle fantasy boeken, komt hij nu met een SF serie over een jonge vrouw die piloot wil worden om de mensheid te redden. Deze Skyward-reeks start met de eerste twee romans; Sterrenvlucht en Sterrenzicht. In 2021/2022 komen de laatste twee vervolgen uit. We maken de belofte deze sowieso uit te geven en de serie niet halverwege af te breken.”

 

“Voor wie zich liever niet aan series commit gaan we ook twee standalone SF thrillers van Jasper T. Scott uitgeven. In Zonneschaduw is de aarde opnieuw doelwit van een (tropische) invasie en in Stelsel Onbekend vecht een gezin om een samenzwering te overleven nadat hun luxe cruiseschip naar een verkeerd zonnestelsel is gesprongen. We zijn bezig nog meer rechten naar ons toe te trekken en hopen dat jullie als SF fan dit initiatief gaan steunen, zodat we dit nog jaren voor ons allemaal kunnen blijven doen.”

 

Voor en door fans,

 

Erik Schreuder

Directeur

Iceberg Books